(Ahzâb 97/56)
اِنَّ اللّٰهَ وَمَلٰٓئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّۜ يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِوَسَلِّمُوا تَسْل۪يمًا
İnna(A)llâhe vemelâ-iketehu yusallûne ‘alâ-nnebiy(yi)(c) yâ eyyuhâ-lleżîne âmenû sallû ‘aleyhi vesellimû teslîmâ(n
Muhakkak ki Allah ve melekleri, Nebi’ye salat ederler. Ey iman edenler, siz (de) O’na salat edin!
Ayetin yer aldığ sure, Hendek savaşının (627) yapıldığı dönemde nazil olmuştur. Burada Kur’an müminlere çağrı yaparak “ Allah ve melekleri Peygamber’e manevi yönden yardım etmekte/destek vermekte , ey müminler! Sizler ona destek olun, yardım edin.” Bağlamında uyarı yapılmaktadır. Salavât salâtın çoğuludur.
Ayette “ Muhakkak ki Allah ve Melekleri, Nebi’ye salat ederler. Ey iman edenler siz de ona salat edin” cümlesini biz “Peygambere salavat edin” şekline çevirmişiz.
Biz bu yardım işini nasıl anladık: ALLAH ve melekleri peygamberi desteklemektedir. Ey inananlar siz de onu destekleyin, gereken saygı ve itaati gösterin” demiştir. Bizde Peygamberimizin adı anıldığı zaman kadınlarımız ellerini kalplerinin üzerine götürmüş erkeklerimiz yüzlerimizi sıvazlayarak ayetin bizden istediğini yerine getirme bağlamında “Allahumme salli ala Muhammed” diyerek karşılık vermişiz.
Fakat ayetin söylemek istediği o değil. Ayette Allah’u Teala diyor ki: “Muhakkak ki Allah ve melekleri peygambere salat ediyorlar. Ey müminler sizde salat edin ve ona tam teslimiyet gösterin” diyor. Yani Allah ve melekleri peygamberinize ne yapıyorlarsa bizden de onu yapmamızı istiyor Allah’u Teala. SALAT ETMEK YARDIM ETMEK DEMEKTİR. Allah ve Melekleri peygamberin davasında yardım ediyorlar. Ey Müminler! Sizde yardım edin diyor. Biz ise peygamberimizin ismi anıldığı zaman “Yarabbi sen yardım et” demeye getiriyoruz. O bizden fedakarlık yapmamızı istiyor biz yeniden sözü O’na havale ediyoruz. Ya da sözü dua ile geçiştiriyoruz. OYSA BURADA SÖYLEM DEĞİL EYLEM’den söz ediyor Allahu’u Teala.
Geleneksel yorumlarda ayetin mesajı : “ Allah ve Melekleri Resululllah’a salavat getiriyor, sizler de salavat getirin” şeklinde yorumlanmıştır.
Bu nedenle hutbelerde veya dualarda bu ayet okunduğu zaman “ sallu aleyhi ve sellimu teslima/ sizlerde ona (Resullullah’a) salat edin” deyince “ Allahumme salli ala Muhammed” karşılığını verirler. Oysa bu ifade, “ Allah’ım biz değil, sen Muhammed’e salat et (veya salavat getir)” anlamındadır. Halbuki Allah, Resulüllah’a salat-salavat getirmez, ona manevi anlamda yardım eder ve onu destekler.
Salavat getirenler bu ayeti ilgi tutarak ayetin sonundaki “sallu aleyhi vesellimü teslima” yı örnek gösteriyorlar. Allah’ı övmeleri gereken insanlar bir de bakıyorsunuz ki onun kulu, elçisi, bizim gibi insan olan Muhammed’i övüp duruyorlar.
Niketim Hendek savaşında da böyle bir destekten söz edilmektedir. Işaret edilen bu durum, farklı kültürün çocukları olmanın yanı sıra, Arapça bilmeme ile alakalıdır. Dolayısıyla ayetteki “ yusallune” kelimesi, “ Allah ve melekleri Resulullah’a yardım edip destekliyor, sizler de ona yardım edin ve onu destekleyin” şeklinde bir öğüt ya da uyarıdır.
Comments